Dam tot Damloop 2016 2017-10-19T08:36:04+00:00

Project Description

Dam tot Damloop 2016

Volledige 360 graden aanpak social media

Het kwam op als een ‘wilde’ gedachte in 1981, maar het was een gouden idee: het organiseren van een hardloopwedstrijd door de IJtunnel tussen de ‘Dammen’ van Zaandam en Amsterdam. Vandaag de dag is de Damloop HET hardloopevenement waar je als hardloper aan mee wil doen en is het de grootste Business Run ter wereld.

45.000 deelnemers die 16,1 geweldige kilometers afleggen ondersteund door honderdduizenden toeschouwers. Dit populaire evenement is elk jaar uitverkocht alleen stond de social media op een laag pitje. Besloten werd om een nieuwe social media en marketing strategie in werking te zetten die ervoor gaat zorgen dat de Damloop de komende 10 jaar nog steeds het populairste hardloopevenement van Nederland is.

Wat hebben we aangepakt?

Nieuwe benadering Social Media

Voorheen werden de social media kanalen van de Damloop vooral ingezet om hardlopers te informeren. Het evenement is immers binnen één dag uitverkocht dus het werven was niet nodig. Besloten werd om de beleving en emotie van de deelnemers, maar ook van het publiek en het hele evenement centraal te stellen. Het laten zien hoe leuk het is om mee te doen, wat er allemaal tijdens het evenement gebeurd en in de beleveniswereld van de hardloper te kruipen. Het verhaal van de Damloop vertellen door middel van berichten op social media. Ook de prachtige geschiedenis van de Damloop werd hierbij niet vergeten.

Content Marketing

Er werd consistent nieuwe content gepubliceerd. Niet alleen dagelijkse berichten op Facebook, maar ook langere verhalen op de website. Dit had als gevolg dat het aantal volgers op Facebook binnen 3 maanden al snel met 10% groeide. Het website verkeer groeide net zo hard mee en het zorgde voor een record aantal deelnemers aan de start.

Nieuwe manier van fotografie

De fotografie werd volledig aangepakt. Waar voorheen ‘standaard’ hardloop foto’s werden gemaakt, stond de fotografie nu in het teken van emotie en beleving. 

Uitgebreide Briefing

Van te voren werd er een uitgebreide briefing per fotograaf opgesteld. In overleg met de eventmanager werd gekeken waar de beste locaties waren en wat er zeker vastgelegd moet worden. Emotie en beleving van de deelnemer én het evenement waren de sleutelwoorden voor de fotograaf.

Nieuwe manier van video

Niet alleen de fotografen kregen een uitgebreide briefing. Ook het camerateam kreeg dit. In detail werd uitgelegd wat voor aftermovie we voor ogen hadden. Geen normale registratie van het evenement, maar een aftermovie waardoor je écht zin krijgt om de volgende keer aan de start te staan. Een herinnering die bij elke deelnemer een glimlach op het gezicht zou toveren. Bekijk hieronder het prachtige resultaat!

Live registratie tijdens het event

Tijdens het event liep er over het hele parcours een team van social media reporters, die verslag deden van het hele evenement. Honderden foto’s en filmpjes werden er gemaakt die niet alleen tijdens het event op Twitter, Instagram en Facebook terecht kwamen, maar ook na het event voor een gigantische contentstapel zorgden. 

Elk teamlid was van te voren gebriefd en op een bepaalde locatie gezet. Op een centraal punt werden alle berichten verzameld en volgens een bepaalde strategie naar buiten gebracht. Dit zorgde ervoor dat de Damloop het hele weekend trending topic was op Twitter!