TCS Amsterdam Marathon 2016 2017-10-19T14:18:46+00:00

Project Description

TCS Amsterdam Marathon 2016

Volledige 360 graden aanpak social media

De TCS Marathon van Amsterdam bestaat al meer dan veertig jaar. Één van de snelste marathons ter wereld (Top 10) en elk jaar staan er 45.000 atleten aan de start in het Olympisch Stadion die de ruim 42 kilometer dwars door Amsterdam willen afleggen. Een marathon met hoog internationaal aanzien. Elk jaar lopen er deelnemers uit meer dan 100 landen deze marathon.

Om ervoor gaat zorgen dat de TCS Amsterdam Marathon de komende 10 jaar nog steeds de populairste marathon van Nederland is, werd een nieuwe social media strategie ontwikkelt en ingezet en met groot succes!

Wat hebben we aangepakt?

Nieuwe benadering Social Media

Voorheen werden de social media kanalen van de TCS Amsterdam Marathon vooral ingezet om hardlopers te werven. Veel berichten met de boodschap “Schrijf je in!”, “Doe mee!” maar weinig redenen waarom je dat zou doen.. Besloten werd om de beleving en emotie van de deelnemers, maar ook van het publiek en het hele evenement centraal te stellen. Het laten zien hoe leuk het is om mee te doen, wat er allemaal tijdens het evenement gebeurd en in de beleveniswereld van de hardloper te kruipen. Het verhaal van de TCS Amsterdam Marathon én van de stad Amsterdam vertellen door middel van berichten op social media. Interactie met de doelgroep werd hiermee verviervoudigd.

Facebook adverteren

Via Facebook werd er gericht een advertentiecampagne opgezet op de diverse van te voren geïdentificeerde doelgroepen die op zijn/haar eigen manier werden benaderd. Bekeken werd ook uit welke landen de deelnemers gevonden konden worden.

Content Marketing

Er werd consistent nieuwe content gepubliceerd. Niet alleen dagelijkse berichten op Facebook, maar ook langere verhalen op de website. Dit had als gevolg dat het aantal volgers op Facebook binnen 4 maanden al snel met ruim 15% groeide. Het website verkeer groeide net zo hard mee en het zorgde voor een uitverkocht deelnemersveld

Nieuwe manier van fotografie

De fotografie werd volledig aangepakt. Waar voorheen ‘standaard’ hardloop foto’s werden gemaakt, stond de fotografie nu in het teken van emotie en beleving. 

Uitgebreide Briefing

Van te voren werd er een uitgebreide briefing per fotograaf opgesteld. In overleg met de eventmanager werd gekeken waar de beste locaties waren en wat er zeker vastgelegd moet worden. Het hele parcours werd in kaart gebracht en op de juiste plekken én tijdstippen werden fotografen daar neergezet. Emotie en beleving van de deelnemer én het evenement waren de sleutelwoorden voor de fotograaf.

Foto credits: Vincent van den Boogaard en Richard Brunsveld

Nieuwe manier van video

Niet alleen de fotografen kregen een uitgebreide briefing. Ook het camerateam kreeg dit. In detail werd uitgelegd wat voor aftermovie we voor ogen hadden. Geen normale registratie van het evenement, maar een aftermovie waardoor je écht zin krijgt om de volgende keer aan de start te staan. Een herinnering die bij elke deelnemer een glimlach op het gezicht zou toveren. Bekijk hieronder het prachtige resultaat!

Live registratie tijdens het event

Tijdens het event liep er over het hele parcours een team van social media reporters, die verslag deden van het hele evenement. Honderden foto’s en filmpjes werden er gemaakt die niet alleen tijdens het event op Twitter, Instagram en Facebook terecht kwamen, maar ook na het event voor een gigantische contentstapel zorgden. 

In het Olympisch Stadion stonden ook grote videoschermen waarop de race te zien was. Dit werd afgewisseld met live Tweets en Insta’s van het social media reportersteam zodat het publiek in het stadion een geweldig beeld kregen van de sfeer op en langs het parcours. 

Elk teamlid was van te voren gebriefd en op een bepaalde locatie gezet. In het ‘Social Headquarters’ in het Olympisch Stadion werden alle berichten verzameld en volgens een bepaalde strategie naar buiten gebracht. Dit zorgde ervoor dat de TCS Amsterdam Marathon trending topic was op Twitter die dag!